Tolwegen Frankrijk


Veel tolwegen

Frankrijk kent veel tolwegen, 'Autoroute de Soleil' is de bekendste. In Frankrijk wordt gebruik gemaakt van verschillende tariefklassen, deze zijn in heel Frankrijk hetzelfde.

Tariefklassen

Klasse 1
Tot klasse 1 worden auto's, busjes, kampeerauto's en bestelwagens zowel met als zonder aanhangwagen gerekend. Het hoogste punt van de voertuig mag maximaal 2 meter zijn. Er wordt vanaf de grond gemeten. Het gaat dan om de voertuig zelf, fietsen, surfplanken enzovoort zijn uitgesloten in de meting. Auto's of busjes die door de hoogte tot klasse 2 worden berekend, maar die voor gehandicaptenvervoer zijn, worden ook tot klasse 1 gerekend.

Klasse 2
Tot klasse 2 behoren auto's, busjes, kampeerauto's en bestelwagens zowel met als zonder aanhangwagen. Hierbij ligt de hoogte van de voertuig tussen 2 en 3 meter. Ook hier gaat het om de voertuig zelf en worden fietsen, surfplanken enzovoort uigesloten van de meting.

Klasse 3
Tot deze klasse worden kampeerauto's en bussen op 2 assen gerekend. De hoogte moet meer dan 3 meter zijn, of het voertuig moet een gewicht van meer dan 3500 kg hebben.


Klasse 4
Klasse 4 bestaat uit voertuigen met 3 of meer assen, een hoogte van meer dan 3 meter en een gewicht van meer dan 3500 kg.
Klasse 5
Tot de laatste klasse worden motoren en strikes gerekend. Ook strikes met een zijspan of aanhangwagentje horen bij deze klasse.


Betalen

De tol kunt u zowel contant als met een creditcard betalen. Echter is het aan te raden om altijd contant geld mee te nemen, voor het geval dat creditcards niet worden geaccepteerd.


Télépéage

Télépéage is een syteem welke op elke Franse tolweg geldig is. Het systeem wordt ook wel Liber-t genoemd. Het is als het ware een vorm van rekeningrijden welke vooral voordelig is als u een voeruit van klasse 1 hebt.